Як запобігти отруєнь дикорослими грибами 28.09.2021 🍁Проблема отруєнь людей внаслідок вживання у їжу дикорослих грибів в осінній період загострюється. ❗️Отже, нагадуємо основні правила, яких потрібно дотримуватись при зборі та приготуванні грибів: 1. Не збирайте гриби: – якщо не впевнені, що знаєте їх; – вздовж транспортних магістралей, на території та поблизу промислових підприємств; – невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”; – з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; 2. Не куштуйте сирі гриби на смак; 3. Ще раз перевірте вдома гриби, усі сумнівні – викидайте; 4. Якщо купуєте гриби, то робіть це тільки у відведених для їх продажу місцях, уникайте стихійних ринків, не купуйте гриби обабіч автомобільних доріг. 5. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності. 6. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору. 7. Обов’язково вимочіть або відваріть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна готувати далі та вживати у їжу. Що робити при підозрі на отруєння грибами? ❌Головне не займайтесь самолікуванням вдома, при перших ознаках отруєння терміново звертайтеся за медичною допомогою. 📌Всім любителям «тихого полювання» радимо керуватися золотим правилом грибника: «Не знаєш – не бери», «Сумніваєшся – не їж». Поділитись: Facebook Telegram