Африканська чума свиней (АЧС) вже упродовж десяти років шкодить галузі свинарства України і сьогодні немає жодної області, де б не виникало це захворювання 26.12.2023 З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Бучанському районі та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію області Бучанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС. 🦠 АЧС – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я. Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней. 🖇 Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней:– вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я;– людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;– збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом. Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней❓ АЧС – це:• гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);• висококонтагіозна (надзвичайно заразна);• інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);• вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому немає лікування);• хвороба (хворобливий стан організму – тварина має підозрілий вигляд, не такий, як завжди);• хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині). Холод тільки консервує збудник АЧС У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті. Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його. У глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років. Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями. Як відбувається зараження свиней❓ Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби. Основним резервуаром захворювання є господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, у яких широко практикується згодовування свиням харчових відходів. Додатково ускладнює ситуацію проникнення АЧС у популяцію диких свиней, звідки цей патоген може деколи знову потрапляти до свійських свиней. ❗️Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:● утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;● обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;● при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;● не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;● не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;● не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;● не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;● не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;● ретельно і комплексно боротися з гризунами;● проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини. Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня❓ У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу, яка знаходиться на адміністративній території. 👉 Пам’ятайте, що лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною. Поділитись: Facebook Telegram