Офіційний веб-сайт (в стадії розробки)
Погода

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Бучанському районі та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію області Бучанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

🦠 АЧС – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.

🖇 Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней:
– вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я;
– людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
– збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней❓

АЧС – це:
• гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
• висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
• інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
• вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому немає лікування);
• хвороба (хворобливий стан організму – тварина має підозрілий вигляд, не такий, як завжди);
• хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Холод тільки консервує збудник АЧС

У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті.

Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його. У глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років.

Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями.

Як відбувається зараження свиней❓

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

Основним резервуаром захворювання є господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, у яких широко практикується згодовування свиням харчових відходів.

Додатково ускладнює ситуацію проникнення АЧС у популяцію диких свиней, звідки цей патоген може деколи знову потрапляти до свійських свиней.

❗️Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:
● утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
● обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
● при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;
● не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
● не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
● не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
● не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
● не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
● ретельно і комплексно боротися з гризунами;
● проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини.

Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня❓

У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу, яка знаходиться на адміністративній території.

👉 Пам’ятайте, що лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.