Офіційний веб-сайт (в стадії розробки)
Погода

За інформацією Фастівської районної філії ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ» на території Макарівської громади епідситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А є благополучною: в період 2022 та 10 місяців 2023 року захворювань на вірусний гепатит А на території громади не зареєстровано.

За останні 5 років поодинокі випадки вірусного гепатиту А були зареєстровані:
у 2018 році в с. Мар’янівка – 1, с. Колонщина – 1, у 2020 році – в с. Забуяння – 1, у 2021 році в с. Копилів – 1. У 2019 році в с. Кодра – 1 випадок, а в с. Забуяння було зареєстровано 1 спалах вірусного гепатиту А в побуті з кількістю захворілих 8 осіб (в т.ч. 1 дитина) в 2-х епідемічно пов’язаних сім’ях однієї родини.

Вірусний гепатит типу А (хвороба Боткіна) – гостра вірусна інфекція з фекально-оральним механізмом передачі, що характеризується переважним ураженням печінки, може мати як легкий та і важкий перебіг. Важливою особливістю епідеміологічного процесу, є сезонні коливання захворюваності, найвища захворюваність реєструється в осінньо-зимовий період.

Джерелом збудника інфекції є хвора людина з будь-якими формами перебігу інфекційного процесу (жовтянична, безжовтянична, безсимптомна), проте найбільш епідемічну небезпеку становлять хворі з безжовтяничним або субклінічним перебігом.

Інкубаційний період – при вірусному гепатиті А становить від 2 тижнів до 1,5 місяці, проте найчастіше він дорівнює 3-4 тижні. Найбільш небезпечні для оточення хворі в останній третині інкубаційного періоду (за 10-14 днів до перших клінічних симптомів), бо саме в цей час спостерігається найактивніша екскреція вірусу з фекаліями. З моменту появи жовтяниці інтенсивність вірусу з фекаліями різко знижується, а потім і зовсім припиняється.

Основним механізмом передачі є фекально-оральний, що реалізується через воду, продукти, брудні руки та побутові предмети. Найбільше епідеміологічне значення як чинник передачі інфекції має вода. Вірус гепатиту А дуже стійкий до дії різноманітних чинників фізичної та хімічної природи: за температури 4С у воді може зберігатися кілька місяців, 18-20С – кілька тижнів, при заморожуванні (-20С) кілька років. Повної інактивації вірусу можна досягти лише завдяки: кип’ятінню (100С) протягом 5 хвилин;
дії на нього препаратів, що містять активний хлор у концентрації 2-2,5 мг/ л протягом 15 хв;
сухого жару при 180*С – протягом 1 години;
ультрафіолетового опромінювання потужність 1,1 Вт – протягом 1 хв.

За певних умов, особливо в організованих дитячих колективах, велику роль у передачі збудника вірусного гепатиту А грають забруднені вірусом предмети побуту (посуд, іграшки, рушники, білизна, тощо).

Сприйнятливість до ВГА дуже висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. До груп високо епідеміологічного ризику інфікування вірусом гепатиту А належать медичні працівники, працівники громадського харчування, харчової промисловості, персонал дитячих закладів освіти, комунальних служб, які обслуговують водоочисні споруди і водогінні мережі, каналізаційні системи та каналізаційні очисні споруди, військові та працівники інших спецслужб.

Основні симптоми захворювання гепатиту А можуть включати:
слабкість та втомлюваність;
підвищення температури тіла;
втрата апетиту;
діарея;
нудота, блювота;
неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї;
потемніння сечі до відтінку темного пива;
освітлення калу;
жовтяниця.

Після перенесеного захворювання на вірусний гепатит А формується довічний імунітет.

Профілактика гепатиту А

Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання елементарних санітарних норм, навіть, коли не виключається контакт з хворою людиною: суворе дотримання правил особистої гігієни.

Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

Споживання кип’яченої води. Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися. Не вживайте воду із невідомих джерел водопостачання, водойм тощо. Вживання у їжу добре митих фруктів, овочів, ягід та зелені.

Не займайтесь самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звертайтесь до лікаря. Лише фахівець може правильно встановити діагноз, тяжкість перебігу та призначити необхідні лабораторні дослідження та адекватне лікування.

Також для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Захист імунізації проти гепатиту А показаний дітям з 12 місяців життя і дорослим.

Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання – звертайтесь до лікаря.

Пам’ятайте, що раннє виявлення і госпіталізація – це перший і найважливіший крок для непоширення вірусу.