Як запобігти отруєнь дикорослими грибами 07.11.2023 Питання запобігання отруєнь населення дикорослими грибами залишається актуальним в Україні в тому числі і в Макарівській громаді. Так, нещодавно в однієї жительки нашої громади зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більше як 50 % випадків.Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту. 📌 Симптоми отруєння грибами Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі:▶️ Перша група – отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.▶️ Друга група – отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів,виявляється через 8-24 години, з’являються раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.▶️ Третя група – отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин – 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.▶️ Четверта група – отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин – 2 години розладом шлунково-кишкового тракту. 📌 Перша допомога при отруєнні грибами Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.Після цього рекомендовано дати хворому міцного чаю, або молока, але не годувати, доки не прийде лікар. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцту, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. 📌 Профілактика отруєння грибами 1⃣ Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.2⃣ Ніколи не вживайте у їжу невідомі гриби.3⃣ Добре вивчіть відмінності їстівних і отруйних грибів.4⃣ Не купуйте на базарах суміші грибів з різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.5⃣ Не купуйте гриби у місцях стихійної торгівлі, де якість їх не перевіряється лабораторією ветеринарно- санітарної експертизи, гриби можуть бути забруднені радіонуклідами, токсичними хімічними речовинами, можуть бути несвіжими, або можна придбати взагалі неїстівні отруйні гриби.6⃣ Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.7⃣ Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.8⃣ Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.9⃣ Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий. ❗️УвагаЗалишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування. Дотримуйтесь правил «тихого полювання». Подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних. Поділитись: Facebook Telegram