Літня пора без кишкових інфекцій 20.07.2023 Серед різних інфекційних захворювань, які зустрічаються у людей, особливе місце належить гострим кишковим інфекційним хворобам. Усі вони відрізняються від інших хвороб тим, що можуть передаватися людині лише єдиним шляхом – фекально-оральним, через рот з брудними руками, з водою або різноманітними харчовими продуктами, забрудненими відповідними збудниками – бактеріальної або вірусної природи. До них належать дизентерія, харчові токсикоінфекції, черевний тиф, паратифи, сальмонельоз, холера, вірусний гепатит А та інші.Збудники хвороб добре розмножуються в кишківнику зараженої ними людини і від неї потрапляють у зовнішнє середовище. Важливо знати, що збудники кишкових захворювань довгий час зберігаються і розмножуються у воді, на харчових продуктах, у забрудненому ними ґрунті, на різних забруднених речах, а також на руках. Особливо швидко вони розмножуються в молоці, м’ясних, рибних та овочевих продуктах та стравах (м’ясний фарш, вінегрет, салати, заливні страви, тощо). Звичайно це можливо при неохайності, неправильному приготуванні та зберіганні харчових продуктів, особливо в теплу пору року. Влітку розповсюдженню мікробів сприяють також мухи. Ось чому слід бути обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті овочі та фрукти, свіжі охайно приготовлені страви, вживати воду гарантованої якості. Значно легше запобігти захворюванню, ніж його лікувати. До того ж іноді захворювання набувають тяжкого перебігу, виникають небажані ускладнення, набувають хронічного перебігу та довготривалого носійства, особливо якщо хворі несвоєчасно звертаються до лікаря і починають самі себе лікувати в надії на швидке одужання. Хвора людина може бути причиною виникнення масового захворювання оточуючих в організованих дитячих та дорослих колективах. Ніколи не відомо як хвороба закінчиться. Лише лікар може передбачити весь хід хвороби і в разі потреби своєчасно допомогти. Наприклад, дизентерія може початися незначним розладом кишківника, без температури та звичайного для дизентерії слизу та крові у випорожненнях, а потім перейти в тривале захворювання, з загостренням (рецидивами, з якими не так легко боротися). До речі, з незначних розладів кишківника можуть починатися й інші кишкові інфекції і також іноді несподівано, набути тяжкого перебігу. Треба пам’ятати, що різні хвороби викликаються різними збудниками і лікуються по різному. Яких же рекомендацій слід дотримуватися щоб запобігти захворюванню? Перш за все – особистої гігієни, це особливо стосується чистоти рук перед їжею, приготуванні страв з продуктів, які не підлягатимуть термічній обробці, салатів, боротьби з мухами. Воду для питних потреб треба вживати перекип’ячену. Її може замінити чай, компоти, морси, та інші напої, які бажано вживати протягом 3-х годин після приготування. Сирі фрукти та овочі після миття проточною водою необхідно обливати окропом. Молоко треба вживати лише кип’ячене. З молочних продуктів можна рекомендувати ряжанку, кефір, тощо, придбаних тільки в місцях організованої торгівлі та суворо дотримуватися термінів придатності. Крім того ці продукти бажано вживати одразу після відкриття промислової упаковки. Для багатьох збудників кишкових інфекцій харчові продукти являються поживним середовищем, в якому вони не тільки зберігаються, а й розмножуються. і тому один з основних засобів профілактики таких захворювань є якомога ретельніший захист харчових продуктів від потрапляння на них збудників кишкових інфекцій. Столовий та кухонний посуд, обладнання слід мити гарячою проточною водою після кожного приготування їжі, обливати кип’ятком, зберігати в захищеному від мух місці. Витирати рушником не бажано! Ще заздалегідь до того, як продукти потраплять на кухню, необхідно запобігти забрудненню їх мікробами, що викликають кишкові захворювання. Ті продукти, що не будуть підлягати термічній обробці (ковбаса, масло, сир та інші) необхідно тримати окремо від сирих – м’яса, риби, напівфабрикатів. Овочі, фрукти, ягоди, що вживаються свіжими, слід добре мити в проточній воді. Надто забруднені овочі і фрукти миються спеціально для цього призначеною щіткою. Важливе значення має правильне зберігання харчових продуктів. Сухі й сипучі продукти слід зберігати в закритих місцях – шафах, буфетах, а ті що швидко псуються – в холодильниках, при температурі не вище +6 град.С. Значну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників хвороб з нечистот на харчові продукти, тому боротьбу з мухами потрібно проводити постійно всіма доступними методами знищення та недопущення їх до приміщень (москітні сітки, приманки, липкі стрічки тощо). Щороку частішають випадки харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій, пов’язаних із вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води. Основними причинами групових захворювань, спалахів, переважно є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологічного процесу приготування їжі, порушення умов зберігання харчових продуктів без дотримання належного температурного режиму. Слід пам’ятати, що при будь якому нездужанні необхідно звернутися до лікаря. Це допоможе зберегти здоров’я не тільки ваше, а й оточуючих людей. Пам’ятайте! Хворобу краще попередити, ніж лікувати! Поділитись: Facebook Telegram